adressul. Jana Pawła II 31, 64-932 Stara Łubianka   ikona telefonu +48 67 216 03 18  ikona maila Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Na czym polega technologia Striptill?

Rolnictwo, jak każda dziedzina gospodarki, wciąż się rozwija. Uprawa płużna, tradycyjnie stosowana w wielohektarowych gospodarstwach, chociaż efektywna, jest niezmiernie czaso i praco chłonna. Alternatywą dla niej jest coraz bardziej popularna technologia Striptill. Z nami odkryjesz jej tajniki.

Dla kogo?

Po pierwsze, należy odpowiedzieć sobie na pytanie, kto może skorzystać z takiej metody uprawy.

Będzie to zatem technika uprawy gleby, w której uprawiać będzie się mniej niż 33% powierzchni pola. Ponadto najlepiej nadawać się będzie  do uprawy poniższych roślin:

  • rzepaku
  • kukurydzy
  • buraków cukrowych
  • zbóż

Na czym polega technika?

Tajemniczo brzmiąca nazwa Striptill oznacza głębokie spulchnianie wąskich pasów gleby, w których następnie umieszczane są nasiona. W efekcie na polu tworzą się dwie oddzielne strefy gleby spulchnionej, wraz z nieuprawianą przestrzenią między nimi.

Tam, gdzie gleba jest uprawiana, odbywa się to za pomocą zębów głęboszowych, talerzowych czy redlic dłutowych. Nie odwracają one gleby, a jedynie przemieszczają materię organiczną, spulchniając ją. Dzięki takiemu działaniu, gleba jest odpowiednio napowietrzona i rozluźniona, a rośliny mogą swobodnie kiełkować. Ponadto na polu nie tworzy się podeszwa płużna.

Aby osiągnąć najlepsze efekty należy podczas jednego przejazdu urządzenia spulchnić pas gleby, wprowadzić do niego nawozy i umieścić nasiona rośliny uprawnej na odpowiedniej głębokości, przy czym nasiona najlepiej wysiać punktowo, ale nie jest to konieczne.

Kiedy stosować metodę Striptill?

Metodę Striptill najlepiej przeprowadzić bezpośrednio po żniwach na ściernisku lub po podorywce, przerywającej parowanie gleby i niszczącej rosnące na polu chwasty. Przed uprawą omawianą metodą pole musi być dokładnie uprawione, natomiast resztki dobrze rozdrobnione i równomiernie rozrzucone po całym polu.

Głębokość oraz szerokość spulchnionego pasa gleby uzależnia się są od gatunku rośliny uprawnej i rodzaju gleby.