Rola i znaczenie wałów w procesach uprawowych
Uprawa gleby jest zadaniem, które wymaga wiedzy, doświadczenia i wykorzystania profesjonalnych urządzeń. Jednym z procesów, który ma duże znaczenie jest tzw. wałowanie. Dlaczego jest ono tak ważne? I jakie korzyści daje wykorzystanie profesjonalnych wałów? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule.
Jak wykorzystywane są wały w procesie uprawowym?
Wiele urządzeń dedykowanych do uprawiania gleby wyposażonych jest w tzw. wały. Ich zadaniem jest przygotowanie gleby do siewu, a dokładniej optymalne zagęszczenie powierzchniowej lub głębszej warstwy roli, rozkruszenie brył bądź skorupy glebowej oraz wyrównanie powierzchni pola.
Co ważne wyróżniamy kilka rodzajów wałów, w tym:
- wały crosskill, określane również mianem kołeczkowych, które sprawdzają się w przypadku gleb średnich i ciężkich,
- wały Cambridge, czyli konstrukcje składające się z ułożonych naprzemiennie płaskich pierścieni i zębatych tarcz,
- wały młoteczkowe, które składają się z gwiaździstych, obracających się elementów zakończonych kątownikami przypominającymi kształtem młoteczki,
- wały płaskownikowe stosowane do uprawy przedsiewnej, mają właściwości krusząco-ugniatające,
- wały kolczaste przeznaczone głównie do współpracy z pługiem – doskonale kruszą bryły i wyrównują powierzchnie pola.
Jakie są główne zalety wałów uprawowych?
Jakie są zalety wykorzystania wałów uprawowych? Korzyści są liczne, a niektóre z nich to:
- możliwość poprawienia stanu gleby i przygotowania jej do uprawy,
- dostęp do różnego typu propozycji, które różnią się swoją budową, a co za tym idzie sposobem działania,
- możliwość dobrania wałów w zależności od efektu jaki chcemy uzyskać, a także dopasowanych do gleby, która występuje na danym terenie,
- opcja wykorzystania indywidualnych elementów lub konstrukcji, które współpracują m.in. z agregatami uprawowymi.